Thursday, May 27, 2010

Parasailing

~~best moment ~~

huarghh

huarghhhh

best gilerrr

landing

.
.
.
.
.
PUAS !

Wednesday, May 26, 2010

kurus dan sehat


saat kurus kerempeng. zaman stadi di uia dulu...

sekarang
.
.
.
.
.
.
.
.

susah nak cakap... erk...

actually lately ni mana-mana kenalan yang dah lama tak jumpa saya akan terkejut beruk kalau jumpa. saya faham maksud mereka... dulu lain sekarang lain... tapi xpe saya mengambil dari sudut positif la ye. tapi kadang-kadang terkesan juga dalam hati... ada sedih juga sikit la dey !

buruk sangat ke kalau gemuk?

hello... uols ingat orang gemuk ni suka sangat ke nak jadi gemuk? common la... next time blaja la sikit jaga hati orang lain. tak payah la nak kata macam-macam even niat korang tu melawak je pun. ini sensitif ok. tak kena memang la tak rasa.

tahu ke sebab apa gemuk? kalau tak tahu jangan pandai-pandai nak terjah. entah sebab perubatan ke... entah memang metabolisma ke laut ke...

saya pernah ditegur...

situasi 1 : " ya Allah... saya ingat makcik mana tadi. awat gemuk sangat. dah tembam gila. memang macam makcik-makcik. saya tak perasan akak tadi !"( nada serius!)

situasi 2 : " umi... umi ke ni??? kenape lain gile ni weh??? apa dah jadi dengan badan ko???" (sambil gelak-gelak besar ok !!!)

situasi 3 : "tu dia badan dia la ni... awak jadi lagu ni cek ! dulu kurus cantik badan. antara hangpa 3 beradik hang la paling kurus... putih... dengan pakai cermin mata pulak la ni makcik x kenai dah. pasai apa lagu ni?" (saya BENCI pakai cermin mata tp saya x tahan pakai contact lens... :-( )

agak-agak la kan... apa perasaan saya ye?

i'm telling u ok... saya seorang yang sangat aktif bersukan. gila bersukan ! saya suka kehidupan yang sihat. dan saya tidak pernah memilih untuk jadi begini. hakikatnya keadaan kesihatan tidak mengizinkan. kesan perubatan menjadikan saya begini. sesiapa yang pernah mengalami masalah seperti saya pasti faham. saya tidak ada kuasa nak hentikan apa saja kutukan orang pada fizikal saya.

sekian, terima kasih.

Tuesday, May 25, 2010

Kinabalu Pines Resort, Kundasang

huh... seksa beno saya nak upload gambo ni. bila nak riak mmg jadi macam ni haha. bukan riak ape, best gile yoeppppp yooonng oiii tempat ni !!! ni hah kalo nak diikutkan hati banyak sangat gambo post kat sini. tp saya select random je la kan. kang ober le pulak. KBR, saya sedang mempromosi resort anda dengan percuma ok :-). layaaaaaan...

teruja !

cantik gila !

suasana subuh di kundasang... tenang

bersih ok !

white roses

pines

jom pi rabbit house jap :-)

posing sakan kat sini k. nak framekan beso2 :-p

huh... manala cintaku x tertinggal di kundasang kan...

jatuh hati ye ~_^

jenuh panjat bukit nak pg bilik. excercise !!!

sana sini tangga. sakit lutut pon hilang sbb sgt mengujakan :-)

nak pegi lagi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

overall sangat berpuas ati dengan resort ni. sungguh tak mengecewakan. harga sangat berpatutan ! saya suggest pada sesape yang nak pergi ke kundasang silalah menginap di sini. makan pun sedap. karaoke sakan pun boleh sbb xde additional charge hokeh. ape lagi tunggu :-)

Monday, May 24, 2010

Trip to Sabah

lastweek saya dan family husband ke sabah utk 2010 punya vacation (apakah maknanya? ;-p). 4 days 3 nights punya trip yang memang menyeronokkan. segala kekusutan ketensenan keserabutan kerja memang tinggalkan terus di semenanjung. rasa x cukup masa je kat sabah. banyak tempat belum abes jalan. sabah sangat besar !!! saya mau pegi lagi :-) okok. melalut suda ! ( wah cakap sabah bah !)

day 1

pagi-pagi saya antara orang terlewat sekali bangun ok. susah nak tido bila badan letih sangat. makan jugak berlebihan. mane x susah tido la kan... so dalam pukul 8 pagi gerak ke ERL utk amek shuttle bus ke lcct. namun apakan daya terlepas station salak tinggi finally amek bas dari klia juga. VIBRATE satu badan ok naik bas ni. mmg memalukan la weh kalo bas dari klia ke lcct gini rope. malu sungguh weh kalo orang kampong mak temah datang nengok bas ni. canggih lagi bas 77 blue omnibas taiping-kuala sepetang hihi



tiba KKIA dalam jam 140pm dan tourist guide n driver sedia menanti :-). bawak pegi lunch and terus panjat ke kundasang. so tiba di KinabaluPinesResort (KBR) dalam jam 5 pm. cantik sungguh KBR nih. x sia-sia la booked ini resort. tak moh citer panjang pasal KBR ni pasal nak buat special entry ok :-). apa yang penting, SUBHANALLAH cantiknya puncak kinabalu !!! hilang segala penat yang dikumpul sejak pagi tadi melihat kebesaran TUHAN! bukan daki pon, tengok je pon... dah teruja. apalagi kalo tawan puncak itu. saya mauuuuuuuuuuuuu !!!


day 2

bangun seawal 5 pagi ( padahal dah cerah :-)) nak nengok puncak kinabalu la kan. mmg cantik sgt walaupun kabus agak tebal. tapi masih boley nampak. selesai solat bagai keluar pusing KBR sorang-sorang jadi photographer kejap. snap sana snap sini. pueh hati mak temah. blajo-blajo guna camera canggih dengan harapan dapat HADIAH HARI LAHIR x lama lagi :-p.

lepas breakfast, pusing lagi... amek gambo kemas barang checkout then proceed ke Hot Poring nak exercise dan merendam kaki. adventerous gila ! gayat penat busuk masam tapi memang puas hati dapat buat benda ni. serius :-). Lepas lunch ke Kinabalu Park then odw ke KK singgah sekejap di Pekan Nabalu untuk s.h.o.p.p.i.n.g. hah yg ni mmg dah sah-sah la best kan hihi

day 3

ke manukan & sapi island. snorkeling. parasailing (special entry). kejap panas kejap hujan. tapi tetap layaaaan ok. kulit pun tak la gelap sangat la kan bila dah cuaca macam tu. Thanks God. :-) tp satu bab la kan... memang boncit perut melantak BBQ tak hengat !!!!!!!! sekarang menyesal suda. saya makin gumokssss

malamnya pula schoolmate dari Kudat datang semata-mata nak meraikan kami. so, dibelanjanya makan di Tanjung Lipat. serius sedapt gita sotong gorang tepong & butterprawn amira cafe itu ! rasa nak mintak resipi ok. over la kan...

day 4

jalan-jalan sekitar kk. shopping lagi di filipino market, ke jamilah store ( xde mood nak shopping mase ni sbb dapat call my dad x sehat), lunch tangjung aru, ke muzium sabah, masjid terapung, menara tun mustafa, chocolate factory, frozen seafood bagai then flight balik dlam jam 8. gedebuk gedebak dekat 12am sampai rumah. penat. lapa. makan. tido. ( konon nak kurus. makan lagi pukul 2 3 pagi tu kan:-))



terima kasih cekgu !


curi-curi masa blogging skejap muahaha. yes, last time kekonon nak cerita pasal hari cekgu la kan. pi sana pi sini langsung x sempat. balik kg bagai huh lagi la kan...

actually saya sebenarnya nak berterima kasih la pada cekgu-cekgu yang telah banyak menyumbang kepada apa yg saya ada hari ni. jasamu dikenang gitu !

saya x tahu la orang lain kan... tp saya mempunyai hubungan yang rapat dengan insan yang bernama cekgu ni dari skolah rendah lagi. ala-ala kesayangan la kan hehe (erkkk...). tp bukan pembodek ok. ehem ehem ;-p. langsung, hubungan itu berterusan sampai sekarang. saya masih baik dengan cikgu-cikgu saya walaupun dah bertahun angkat kaki dari sekolah. saya masih contact mereka. masih berjumpa mereka. pada sumer cekgu-cekgu saya... terutamanya yang pernah menyumbang tenaga di


sekolah kebangsaan matang

sekolah menengah kebangsaan taman tasik


pusat matrikulasi universiti islam antarabangsa malaysia


universiti islam antarabangsa malaysia


terima kasih atas didikan... dorongan... dan ilmu yang dicurahkan pada saya selama ini.

tidak lupa juga pada semua cekgu-cekgu lain, kengkawan yang konon-konon brutal tapi akhirnya menjadi cekgu hehe...

"SELAMAT HARI GURU"

nota**
saya juga pernah terjebak untuk menjadi guru tapi apakan daya. pilihan harus dibuat :-) bak kata bos saya masa saya suarakan yg saya pernah mendapat offer kpli sebelum menjadi kuli di JPA ni, bos kata "awak ni kalau jadi cikgu, bukan pengetua marah awak... awak yang marah pengetua !!!" sungguh kejam statement itu ye bos :-)

Thursday, May 20, 2010

selamat hari guru

coming soon...

huh gila lambat apdet

cuti2 malaysia... balik kg...

hari ni baru sempat ngadap pc

TAPI BANYAK GILE KEJE

nanti2 la

Wednesday, May 12, 2010

hanya kerana saya wanita yang berdikari

hanya kerana saya wanita yang berdikari maka barangkali saya tidak perlukan pertolongan sesiapa
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka saya mampu buat semua sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka saya x perlu ditanya apa-apa keperluan
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pandai-pandai la urus diri sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka x payah la nak call tanya keadaan saya ok ke tak
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka konfem-konfem la selamat kan walo di mana-mana...
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka ok je parking kereta @ basement yang sunyi sepi dan menyeramkan tu kemudian naik le lif ! sampai je kan (walopun pukul 3 pagi)
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pandai-pandai la urus camne nak beli kereta
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pandai-pandai la pk nak servis kereta dekat mana
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka blaja-blaja la check kondisi enjin kereta
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka kerja-kerja rumah buatlah sendiri ( kan ke keje pmpn !)
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka lain kali belaja la panjat sendiri lap kipas angin
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka boley pegi shopping groceries rumah sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka nak beli ape-ape pegi la sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka nak tengok wayang ajak la kawan ke makcik ke sepupu ke teman
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka mampu berendeh-rendeh angkat barang berat sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka saya ok je pegi jumpa doktor pakar kat hospital sorang diri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka saya ok ape stay dalam ward hospital sorang-sorang
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka x payah la gedik-gedik sikit2 nak mengadu sakit
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka boleh ape kalo demam pegi beli makan sendiri
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka kalo sakit take care le diri tu ye...
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka kalo penat pon blajo-blajo la memasak
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka kalo penat pon blajo-blajo la mengemas rumah
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka kalo penat pon blajo-blajo la membasuh baju
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pinggan saya saya basuh, pinggan orang saya basuh, pinggan orang orang basuh, pinggan saya orang x ingin basuh
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka baju saya saya basuh, baju orang saya basuh, baju orang orang basuh, baju saya orang x ingin basuh
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pegi la report pada maintainance astro ni hampeh buat hal
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka pegi la panggil plumber bila paip rosak
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka sah-sah la berani tinggal malam sorang-sorang
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka hati kebal x payah susah-susah nak pujuk
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka x terguris punya la kalo cakap lebih kurang
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka ala... keras hati kan... mana la reti nak sedih !
hanya kerana saya wanita yang berdikari maka saya ni degil dan keras kepala
hanya kerana saya wanita yang berdikari...

maka...

sebab itulah saya tidak layak untuk dilayan seperti orang lain kerana saya adalah saya... dan saya adalah bukan orang lain... saya tidak perlu dikesah atau diambil berat kerana ...

saya adalah wanita yang boleh berdikari... saya akan ok

dan...

tambahan pula

saya suka menentang cakap dalam erti kata lain... saya ni bukanlah baik sangat untuk dibuat baik dan diberi semua segala layanan itu :-)

yang benar,
saya wanita yang berdikari

Tuesday, May 11, 2010

Kasih Ibu


Rasanya belum terlewat nak post entry mengenai hari ibu. seperti semua sedia maklum hari ahad lepas kita semua telah menyambut hari ibu. begitu juga saya tidak terlepas mengucapkan salam hari ibu kepada bonda tersayang. Alhamdulillah dan terima kasih Tuhan kerana memberi saya ibu sebaik MAK.

mak adalah seorang insan yang sarat dengan kasih sayang. bukan kami anak2nya sahaja tetapi 'rebutan' dengan pakcik makcik sepupu sepapat yang lain. mak, makyah, maklang, maklong, kak lang, kak yah sumer gelaran bagai la kan. yang pasti semua pun sayangkan mak. nak2 lagi anak baru mak yang berdua tu la kan afiq & anas. kemain lagi :-p

saya tidak mahu berjiwang karat di hari berbahagia ni kan. asik sedey2 je. so kali ni saya nak hepi2 je cerita pasal mak.

mak sangat best
mak sayang kami
mak sgt care pasal kami
mak sgt memahami kami
mak selalu masak menu yg direquest kami
mak garang kdg2 hehe
mak suke merajuk ;-p
mak nampak mude
tp mak mmg best

janji kami mak...

kami akan pastikan mak hepi selalu dan bahagia dengan kami semua

SAYANG MAK

sekian,
umi, nyah, kak aan, ain, abah & nuar
adik, abg
afiq, anas, eman, acik & kakak
anak2 sedare mak
kakak adik abg mak
sedare mare mak hehe
dan juge org kampong kite hihi

WE LOVE U MAK MUAAAHH

p/s : kita celebrate skali dengan hari bapa ok. :-)

TIDAK LUPA JUGA PADA IBU MERTUAKU MAKCIK2 KAKAK DAN SEDARA MARE SERTA KENGKAWAN SUMER YANG DAH JADI IBU, SELAMAT MENYAMBUT HARI IBU ! :-)

disertakan video ni utk tatapan sumer... saya terharu. sungguh ! ibu... ibu... engkaulah ratu hatiku :-)

video



Monday, May 10, 2010

tidak boleh tido. kenapa?

sudah beberapa kali kejadian ini berlaku dan semalam adalah paling teruk sekali. tak tahu kenapa susah sangat nak lelapkan mata. mula2 mengantuk... bila nak jumpa bantal dah jumpa katil mata ni terkedip2 x boleh lelap. lemas betul la...

kul 1 bangun layan internet... surf sana sini sampai nak termuntah pening mengadap pc...

pegi dapur... punggah pinggan mangkok susun cantik2 sampai kul 2.30am...

masuk bilik utama keluar masuk bilik belakang pg dapur... lepak kat living hall layan tv x jalan jugak... resah x tentu pasal... penyudahnya masuk bilik air MENDOBI sarung sofa yg dah rendam lepas isyak td...

abes keje amal tu sampung susun kain main sumer... asing2 baju i baju u gitu... lipat sana lipat sini... mata dok segar bugar lagi. kusut sungguh !

pagi nak keje... mata ni manja tergedik2 x nak lelap... hape nak buat...

buka tutup peti ais... surf internet lagi... kul 4.30am arghhhhh

x boleh jadi x boleh jadi !

masuk bilik... letak cermin mata atas meja solek... silat rambut sket ( hape jadah nak tdo melawa la plak haha) amek port.. pejam mata... berangan2 sket... sedar2 7.30am !!!!!!!!!!!!!

huarghhhhhhhhhhhhhhhhhhh... usollifardhosubhi... qadaan le jawabnye hehe

sekian, terima kasih

.
.
.
.
.
.
.
dan saya sedang sengsara menahan mengantok saat dan ketika ini
.
.
.
.
.
oh tidak :-(